donderdag 29 januari 2015

Sushi


Is het een recept voor Sushi?

Nee, eerder een beschrijving over hoe je de rollen kunt maken.
Ik krijg vaak mailtjes met de vraag, waar begin je nu als je zelf sushi wilt maken.
Dit is om je een klein beetje op weg te helpen.


Wat heb je nodig.

Een pak sushi rijst.
Balsamico azijn, of sushi wijnazijn.
Beetje suiker.
Stukje verse zalm of gerookte zalm.
1 Avocado.
Blikje tonijn.
Mayonaise.
Komkommer.
Bosuitjes.
Zeewierbladen.
Een matje om te rollen.
Sojasaus of ketjap, ik vind het zelf heel lekker om zoete ketjap te gebruiken, maar dat is volgens mij niet heel gebruikelijk.
Wasabi.
En heel veel trek!

Dit is slechts een paar ideeën voor het maken van de rollen.
Je kan ze vullen met alles wat je maar lekker vindt.
Deze keer kozen wij hiervoor.



Je maakt de rijst zoals beschreven op het pak.
Daarna maak je met wat balsamico en rietsuiker een mengsel om de rijst op smaak te brengen.
Ongeveer?
Ik denk 20 milliliter, maar ook hiervoor, proef het gewoon, wij vinden het heel lekker om er iets meer doorheen te doen, begin met een klein beetje, en giet erbij net zolang je het lekker vindt.
20 milliliter op een half pak rijst.

Ik gebruik trouwens gewoon witte balsamico.

Het blikje tonijn meng ik met wat mayonaise en de rest van de ingrediënten snijd je in lange repen.
Je kunt speciale mayonaise kopen voor sushi, maar ik vind dit onzin, gewone mayo doet het prima.
De bladeren en de rijst haal ik trouwens bij Xenos.

Bak lauw water om je lepel af te spoelen.

Een matje om de rollen te rollen of eigenlijk vouwen.

Een voorbeeld van een combi die je kan maken.
Beetje mayonaise, reepjes zalm en een beetje avocado.
Ook lekker, klein beetje mayonaise, lente-ui en zalm.
Zalm en komkommer.
Tonijn met komkommer.
Krabsticks is ook heel lekker, gewoon een beetje proberen.

Ok, nu komt het lastige, beleg de bladeren zoals Zaagmans het doet.
Klein beetje van de rand af en aan de andere kant flink wat ruimte over houden.
Anders worden ze te groot en krijg je ze lastig dicht.

En dan begint het vouwen.
Dus niet eerst rollen.
Mag trouwens wel, want het gaat er echt niet minder door smaken.
Maar ze zien er mooier uit als je ze eerst dichtvouwt en dan rolt.

Kijk maar naar het filmpje.
Na de eerste keer vouwen trek je de rol stukje bij beetje strak.
En dat een paar keer.
Als het goed strak aanvoelt gebruik je de rest van het blad om te rollen.
Hierdoor blijven ze ook wat steviger.
Echt, in het begin denk je, waar ben ik aan begonnen, maar na een paar keer oefenen gaat het steeds beter.
Of u heeft talent en alles zal in in één keer goed gaan.

Eet smakelijk!

Oh trouwens, als u ze even weglegt in de koelkast kunt u ze makkelijk strak snijden.

5 opmerkingen:

  1. Het ziet er lekker uit :-). Handig dat filmpje......misschien toch maar eens gaan proberen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaja , zojuist voor het eerst sushi gemaakt met behulp van jullie uitleg. Ging super goed , vanavond aansnijden. :-)
    Bedankt Wendy en Zaagmans voor jullie demonstratie. :-)

    BeantwoordenVerwijderen